Анкета

610 гласували
Има ли Референдумът "почва" у нас ?
 
 
 

Болкан Асист и Институт за пряка демокрация внесоха общо становище в КС във връзка с искането на президента за установяване на противоконституционност


03 юли 2016

Сдружение „Болкан Асист” и фондация „Институт за пряка демокрация” внесоха общо становище в Конституционния съд във връзка с искането на президента за установяване на противоконституционност на част от въпросите, включени в инициативата за национален референдум на Слави Трифонов

По повод решението на Народното събрание от 12.05.2016 г. за произвеждане на национален референдум по въпросите, включени в инициативата на Слави Трифонов, президентът на страната, г-н Росен Плевнелиев, изпрати искане до Конституционния съд за установяване на противоконституционност на три от общо шестте въпроса. 

В Искането са посочени институции, инициативни комитети и неправителствени организации за представяне на становище пред съда, сред които e и Сдружение „Болкан Асист”. Сдружението, от своя страна, покани фондация “Институт за пряка демокрация” да подготвят и представят съвместно становище, тъй като двете организации споделят не само общи принципи и ценности, но имат и тясно сътрудничество.

Становището беше подготвено както на база основополагащите принципи на върховенство на правото (правовата държава) и правата на човека, така и въз основа на принципите за свобода на словото и възможност за съдържателен политически дебат, дори и по въпроси, които ни се струват неприемливи.

Болкан Асист и Институтът за пряка демокрация не вземат страна и не се ангажират с подкрепа за инициативата за референдума или за искането на президента. За нас е важна възможността на гражданите да участват в инициирането на референдуми, което е ценна придобивка на гражданското общество и конституционно гарантирано право! Свободният политически дебат, включително и по въпросите, поставени на референдума, съдейства за съзряването на гражданското общество и не трябва да бъде заглушаван!

Към настоящата новина публикуваме както резюме на становището, така и пълния му текст:

Виж всички новини обратно в началото на страницата

Видяно 1117 пъти